כאבי ראש

איך מתמודדים עם כאב ראש?

מי לא סבל מכאב ראש מציק או מטריד בחייו?

כאב ראש הינו אחת התלונות השכיחות שבגינן פונים חולים לייעוץ רפואי.
יתכנו סיבות רבות לכאב ראש. ברוב המקרים מדובר בכאב מסיבה לא מסכנת חיים, אולם המטופל שראשו כואב לא תמיד יודע זאת.

מטרת מאמר זה- להסביר מהי הצורה בה הנוירולוג חושב כשבודק מטופל עם כאב ראש, ולתת דגשים למצבים בהם כאב ראש עלול להצביע על מצב מסוכן למטופל.

כמו כן, לדעתי חשוב שכל אדם ידע מתי לפנות לרופא בשל כאב ראש ומתי אין צורך דחוף בכך.

כאב ראש היא תופעה שכיחה מאוד. אולם היא גם מסווגת ע"י ארגון הבריאות העולמי כאחת התופעות המסבות הן סבל אישי גדול, והן נטל כלכלי גדול על החברה עקב אובדן ימי עבודה ופריון.

בעבר, הגישה לכאב ראש היתה כוללנית ולא לוותה במחקר מספק אולם, החברה הבינלאומית לכאב ראש (International Headache Society) חיברה קריטריונים לסיווג של כאב ראש. בצורה זאת סוגים שונים של כאב ראש זוכים להגדרה שונה, אמצעי איבחון וטיפול שונים.

כלל האצבע הראשון הוא: האם אני מכיר את כאב ראש הזה ככאב שתוקף אותי מפעם לפעם או שזהו כאב ראש חדש יחסית?

במידה והכאב הוא חדש יחסיתיש צורך בהערכה נוירולוגית בהקדם האפשרי בכדי שהנוירולוג יחליט האם יש צורך בבירור דחוף או שמדובר בבעיה שניתן לאבחן אותה תוך מעקב.

שתי קבוצות גדולות בולטות בחלוקה זאת: כאבי ראש ראשוניים וכאבי ראש משניים.

כאב ראש משני (Secondary headache): בתת קבוצה זאת נכללות המון סיבות כשהמכנה המשותף שלהן הוא שהכאב הוא סימפטום לתהליך אחר שמתרחש בראש. מבחינה נוירולוגית זאת הקבוצה בעלת הפוטנציאל "המסוכן יותר". לעיתים קרובות הכאב נובע ממחלת חום על רקע ויראלי או סינוסיטיס (דלקת במערות הפנים). פעמים אחרות נובע הכאב מאימוץ שרירי העיניים על רקע ראיה לקויה.

במקרים נוספים הכאב יכול לנבוע מבעיות בפרקי הלסתות (TMJ – Temporo Mandibular Joints) והפעלה לא נכונה שלהן. כאבי שיניים גם הם פעמים רבות עלולים להיות מלווים בכאב שמקרין לראש

מחלות רציניות יותר כמו דלקת בקרום המוח (ויראלית או חיידקית) מלוות אף הן בכאב ראש, וכן מקרים כמו פקקת ורידי המוח או אף תהליך תופס מקום במוח (גידול או מורסה).

יש לציין אולם, כי ברוב המקרים שמטופלים חושדים כי גידול הוא מקור הכאב, לרוב לא נמצא גידול כיוון שבמקרי גידול לרוב קיימים סימפטומים נוספים של חסר נוירולוגי (הפרעה בפעילות מוטורית או מערכת הראיה).

כאב ראש ראשוני (Primary headache): הוא כאב שלרוב נוטה לחזור אצל אותם אנשים ולרוב מתחיל בגיל צעיר. אמנם לכל כאב ראש ראשוני תמיד תהיה הפעם הראשונה…. בה יכאב הראש, ובמקרים שכאלו לעיתים יהיה צורך לשלול שמדובר בכאב ראש משני. אבל לרוב המטופל מכיר את סוג הכאב עוד מהעבר .

קיימים מספר סוגים שכיחים יותר מוכרים ואף פחות מוכרים:

כאב ראש מסוג "מיגרנה" (Migraine) – זהו שם של כאב ראש שרבים מהמטופלים נוטים לייחס אותו לכאב הראש שלהם מבלי שנתנו את הדעת מה בעצם עומד מאחורי ההגדרה של מיגרנה. לא כל כאב ראש זו מיגרנה…..

אז מה זאת מיגרנה בעצם ?

מדובר בהפרעה בויסות של גירוי תחושה בקצות עצבי הגולגולת, שמתבטאת בהתקפים של כאב ראש שלרוב מתחילים בגיל צעיר. גיל ההופעה יכול להיות בתקופת הילדות אך גם בשנות העשרים או השלושים. נשים סובלות יותר ממיגרנה, ולעיתים יש סיפור משפחתי בולט. הסבל במיגרנה ניכר. התקף אחד יכול להיות קל בעוד שזה אחריו יכול לגרום להשבתה מעבודה ותפקוד. הכאב לרוב מופיע בהדרגה, בצד אחד של הראש (מעל העין או באזור הרקה). אופי הכאב לעיתים הולם, והמיקום יכול לשנות צד בכל התקף.

לרוב ניכרת בחילה ולעיתים אף הקאות. במקביל יכולה להופיע רגישות לאור (פוטופוביה), צלילים (פונו פוביה), או אף ריח. בד"כ התקף מיגרנה נמשך מעל ל- 4 שעות ובמקרים מסויימים יכול להימשך גם ימים. בניגוד למצבים אחרים בגוף בהם האדם הסובל לא יכול לנוח או לישון, הסובל ממיגרנה יעדיף לשכב בחדר שקט וחשוך. פעמים רבות המיגרנה מופיעה בעת המחזור החודשי או בזמן ביוץ חודשי בנשים.

תדירות ההתקפים בעצם מגדירה עד כמה ניכר הסבל. כשהתדירות נמוכה לרוב טיפול שיפיג הכאב הוא המומלץ. הטיפול במיגרנה כיום מבוסס על טיפולים תרופתיים כשהעתיד צופן אפשרויות טיפול נוספות כגון גירויים חשמליים מניעתיים או אף טיפולים בחומרים שידכאו את המנגנון בו מתהווה הכאב של המיגרנה. במידה ותדירות ההתקפים מגיעה לארבעה בחודש, לרוב נעדיף להציע למטופל טיפול תרופתי מונע.

האורה (Aura)- בחלק מאירועי המיגרנה אצל מטופלים מסוימים מופיע לפני כאב הראש טשטוש ראיה, בצורה של הבזקים או כתם מטושטש במרכז שדה הראיה. לעיתים אף מתלוות לתחושה זאת רדימות בפלג גוף או חולשה של פלג גוף או אף הפרעה בדיבור (קושי במציאת מילים). תופעה זאת נמשכת לרוב עד כשעה וחולפת אולם בעקבותיה מופיע כאב הראש של המיגרנה. לתופעה זאת השלכות נוספות ויש להיוועץ בנוירולוג לצורך החלטה על טיפול תרופתי וכן לרוב להימנע משימוש באמצעים הורמונאליים המכילים אסטרוגן (גלולות מניעה, טיפול הורמונאלי בגיל המעבר).

תרופות שונות מוצעות למטופל הסובל מכאב ראש מסוג מיגרנה כטיפול מונע, ולרוב יש צורך להתאים למטופל תרופות באופן אישי ולעיתים עפ"י פרופיל תופעות לוואי רצוי.בהריון סל התרופות האפשרי הוא מוגבל לרוב, ותרופות מונעות אף הן מוגבלות אולם ב- 60 אחוז מהנשים ההרות שסבלו ממיגרנה – תופיע הקלה משמעותית בהריון ולכן למזלן הצורך בתרופות יפחת.

כאב ראש תעוקתי(Tension headache), מדובר בכאב ראש שכיח מאוד שלרוב מתואר כלחץ באזור סביב צידי הראש והרקות. לרוב הוא נמשך כשעה עד מספר שעות אך עלול לארוך גם מספר ימים

הגורמים לכאב זה לא תמיד מוגדרים אך כוללים מתח נפשי, לחץ, עייפות, שעות עבודה מרובות ומתח שרירים. מחלות גופניות שונות אף הן יכולות להיות בין הגורמים וחשוב לאתר את הסיבות השונות ולטפל בכל אחת ואחת באופן נקודתי. טיפול מכוון לכאב זה ובפרט דגש על מרכיבים של הרפיה, טיפול בחרדות ובמתח נפשי, וטיפולים שונים ברפואה משלימה עומדים בבסיס הטיפול.

כאב ראש משימוש יתר בתרופות: MEDICATION OVERUSE HEADACHE– אחת הסכנות הגדולות הקיימות אצל מטופלים הסובלים ממיגרנה או מכאב ראש תעוקתי בתדירות גבוהה היא שימוש במשככי כאב בתדירות רבה מידי. שימוש זה לרוב מוביל בטווח המיידי להקלה בכאב אך הכאב חוזר לרוב כעבור זמן קצר.

במצב זה הכניסה למערבולת של כאב –ומשכך כאב קצרה מאוד עד להתפתחות תלות שעומד בבסיסה צורך אדיר- הוא הצורך בהקלת כאב. לעיתים מתקשה החולה הסובל להיגמל בכוחות עצמו וזקוק לעזרה בגמילה ממשככי כאב בסיוע הצוות הרפואי. במקרים שכאלה פונה החולה המיואש לנוירולוג או רופא משפחה. טעות גדולה תהיה לספק למטופל עוד משככי כאב בכדי להוסיף עוד שמן למדורה.

 

כאב ראש מקבצי (Cluster headcahe)

פה מדובר בסוג נדיר יותר של כאב ראש אבל גם מאוד טיפוסי. הכאב לרוב מופיע באופן מהיר, ומתמקד מאחורי עין אחת בלבד ולרוב מערב תמיד רק צד זה.קיים בעיקר בגברים. עוצמתו חזקה מאוד- ובדרוג סוגי כאב שונים הוא תופס את אחד המקומות הראשונים בין כל סוגי הכאב. אופי הכאב דוקר, ולעיתים הוא מעיר משינה.

משך הכאב יחסית קצר עד כשעתיים, ויכול לחזור על עצמו מספר פעמים ביום. בד"כ נילווית לכאב דמעת מהעין הכואבת וכן אודם בעין, ונזלת מהנחיר באותו צד. להתקפים יש נטיה להתרכז במקבצים לרוב בעונות מעבר (יותר בסתיו) ומכאן שמו- כאב ראש מקבצי. באופן מפתיע הכאב נמוג באופן מיידי בעת נשימה של חמצן במסיכה. טיפולים נוגדי כאב וסטרואידים עוזרים גם הם למגר את המקבץ לאחר מכן.

מצבים בהם חשוב לברר כאב ראש אצל נוירולוג בהקדם האפשרי (זהירות דגל אדום)

  • מצבים גופניים סיסטמיים שמעלים סיכון : בעת מחלת חום, הקאות מתמשכות או מחריפות, שרירי צוואר נוקשים, הריון, רקע של מחלה ממארת (סרטן), מצב של דיכוי חיסוני, אדם הנוטל תרופות נוגדות קרישה.
  • סימנים נוירולוגים מחשידים: מצב הכרה ירוד או מעורפל, חולשה או רדימות בפלג גוף, כפל ראיה, שינוי בראיה, בצקת של עצבי הראיה (ניתן לזיהוי ע"י רופא עיניים או נוירולוג), הופעת פירכוסים.
  • הופעה חדשה של כאב ראש (בפרט אצל מבוגרים מעל גיל 40)
  • מצבים מסוכנים אחרים: כאב ראש לאחר חבלת ראש, כאב שמופיע ומעיר משינה, כאב בעת פעולת ולסלבה (כמו שיעול או בלחיצה לפעולת מעיים)
  • מצב בו כאב הראש החדש שונה מכאב ראש שהיה בעבר ולא מוכר לחולה.

בכל אחד מהמצבים הנ"ל יש לפנות באופן מיידי להערכה אצל נוירולוג לצורך שקילת בדיקת CT מוח ו/או בדיקות נוספות.

 

 

דילוג לתוכן